Bilgisayar Kullanımında Ergonomi

İşi gereği sürekli oturmak zorunda olan, vaktini fazla hareket etmeksizin geçiren kişiler oturarak çalışmanın riskleri ile karşı karşıyadır. Bu nitelikteki bir yaşam şeklini benimseyenler ilerleyen zamanlarda ciddi rahatsızlıklara yakalanabilmektedir. Günlük yaşamın bir parçası haline gelen bilgisayarlarla ilgili en çok sorulan sorular bilgisayar kullanımının sağlığı etkileyip etkilemediğidir. İşyerlerinde özellikle birinci derecede bilgisayar kullanan mesleklerde bu sorular daha fazla ağırlık kazanmaktadır. İşyerlerinden kaynaklanan şikâyetler genellikle baş ağrısı, göz yorgunluğu, bel ve sırt tutulması, omuz, el ve kol eklemlerinde ağrılar, genel yorgunluk ve iş stresi olarak ifade edilmektedir. Bu şikâyetlerin birçoğu ise birinci derece bilgisayar kullanıcılarında en üst düzeyde görülür. Bazı araştırmacılar, bilgisayar kullanma süresi ile zihinsel yorgunluk ve uyku bozukluğu arasında bağlantı bulunduğunu bildirmişlerdir. Bu şikâyetleri aza indirebilmek için ergonomik bilgisayar oturuşunu bilmek ve uygulamak önemlidir. Sık dinlenmeler ile de kasların yeniden güç kazanıp verimli hale geçmesini sağlayabilirsiniz.

İşi gereği sürekli oturmak zorunda olan, vaktini fazla hareket etmeksizin geçiren kişiler oturarak çalışmanın riskleri ile karşı karşıyadır.

Bu nitelikteki bir yaşam şeklini benimseyenler ilerleyen zamanlarda ciddi rahatsızlıklara yakalanabilmektedir.

Günlük yaşamın bir parçası haline gelen bilgisayarlarla ilgili en çok sorulan sorular bilgisayar kullanımının sağlığı etkileyip etkilemediğidir.

İşyerlerinde özellikle birinci derecede bilgisayar kullanan mesleklerde bu sorular daha fazla ağırlık kazanmaktadır. 

İşyerlerinden kaynaklanan şikâyetler genellikle baş ağrısı, göz yorgunluğu, bel ve sırt tutulması, omuz, el ve kol eklemlerinde ağrılar, genel yorgunluk ve iş stresi olarak ifade edilmektedir. 

Bu şikâyetlerin birçoğu ise birinci derece bilgisayar kullanıcılarında en üst düzeyde görülür. 

Bazı araştırmacılar, bilgisayar kullanma süresi ile zihinsel yorgunluk ve uyku bozukluğu arasında bağlantı bulunduğunu bildirmişlerdir.

Bu şikâyetleri aza indirebilmek için ergonomik bilgisayar oturuşunu bilmek ve uygulamak önemlidir. 

Sık dinlenmeler ile de kasların yeniden güç kazanıp verimli hale geçmesini sağlayabilirsiniz.

Nasıl Oturuyoruz?

İstatistiklerde gösteriyor ki birçoğumuz koltuğumuza doğru bir şekilde oturmuyoruz. Bu durumda bilgisayar kullanıcılarının kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına yakalanması kaçınılmaz görünüyor. Dikkat edeceğiniz birkaç hususla bu durumun önüne kolaylıkla geçebilmek sizin elinizde.

Ergonomik Bilgisayar Oturuşu İçin Öneriler

1 - Hareketli, sırt destekli bir sandalye kullanılmalı ve buna yaslanılmalı, 2 - Ekrana bakış uzaklığı, 50-70 cm arasında olmalı, 3 - Ekranda yansıma olmamalı ihtiyaç olduğunda yansıtmaya filtreli optik yüzlük kullanılmalı, 4 - Ekrandan bir kol boyu mesafede oturulmalı, 5 - Ayaklar yerde veya sabit ayak desteğinde olmalı, 6 - Döküman tutucu kullanılmalı, 7 - Klavye ve fare kullanırken bilekler ön kola göre düz olmalı, 8 - Kol ve dirsekler vücuda yakın tutularak rahatlatılmalı 9 - Ekran ve klavye kullanıcı önüne göre ortalanmalı, 10 - Daha yüksek fare platformu veya aşağıya eğilebilen sabit klavye platformu kullanılmalı, 11- Sıklıkla kısa molalar verilmeli

Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir. Hipokrates

Çalışma Ortamında Yapabileceğiniz Egzersizler

1 - “En iyi duruş bir sonraki duruştur” yaklaşımını aklımızdan çıkarmayın ve sürekli aynı pozisyonda oturmayın. 2 - Telefon, fare, fotokopi makinası gibi çalışma araçlarına uzanırken zorlayıcı hareketlerden kaçının. 3 - Gün içinde kısa molalar verin. Kas ve eklemlere dinlenme fırsatı tanıyın. 4 - Sürekli oturmak kan dolaşımınızı yavaşlatır. Ofis içinde kısa yürüyüşler, egzersizler yapın.

Copyright © 2024 | Vatan İş Sağlığı ve Güvenliği | Tüm hakları saklıdır. | Design By Cogen® Teknoloji | www.cogen.com.tr, Ankara Web Tasarım